08-11-2019

De kinderen van de Antoniusschool doen elke dag mee aan de Marathon Kids. Hierbij gaan ze onder schooltijd even de klas uit om wat rondjes te rennen om daarna weer geconcentreerd de les in te gaan. Met dit project van Kids Run Free hebben sommige kinderen in het afgelopen jaar een afstand gelopen van meer dan 4 marathons. Enige niet-Britse school De Antoniusschool is in oktober 2018 begonnen met deelname aan de Marathon Kids. Het is de enige school buiten Groot-Brittannië die meedoet aan dit project. Leon v Boxtel (schooldirecteur) is met oud-Erpse Martine Verweij (initiatiefneemster Kids Run Free) in contact gekomen via Coen Hendriks (Zenzo Maatschappelijk Vastgoed). En omdat juf Anja altijd al even met de kinderen naar buiten ging, is het idee ontstaan om met groep 7/8 mee te gaan doen met de Marathon Kids. Groep 7/8 doet nu een jaar mee en ondertussen is dat uitgebreid naar de overige groepen.

Dagelijks 10 minuten rennen! Elke schooldag om 9:45 uur gaat juf Anja met de groep naar buiten, ongeacht het weer. Daar is een parcours uitgemeten van 125m. Er wordt dan 10 minuten gerend (of gelopen) en voor elke rondje krijgen de kinderen een polsbandje. Na de 10 minuten wordt aan de hand van het aantal verzamelde bandjes, de afstand per kind en van de gehele groep bepaald. Via een speciale app voor de Marathon Kids kan die afstand ingevoerd worden. Zo kunnen alle deelnemende scholen zien hoeveel iedereen gelopen heeft. Bij het bereiken van een halve marathon krijgt het kind een speciaal blauw polsbandje. En na het bereiken van een hele marathon (42,2km) ontvangt het kind een medaille. Bij elke volgende gelopen marathon krijgt het kind een andere kleur medaille. Er zijn kinderen op onze Antoniusschool die in één jaar al 4 verschillende kleuren medailles hebben verdiend. En daarmee staat de Antoniusschool mee bovenaan in de lijst met deelnemende scholen.

Bijzondere Kids Run
Op woensdag 23 oktober 2019 is groep 7/8 van de Antoniusschool op uitnodiging van Coen Hendriks hun rondjes gaan lopen bij zijn kantoor in de tuin bij de zusters Franciscanessen in Veghel. Daarbij waren ook de ouders van Martine (zij was zelf helaas verhinderd) en wethouder van sport en onderwijs, Coby van der Pas, aanwezig. Na een woordje van de wethouder en het startschot van Leon, gingen de kinderen van start. In deze inspirerende omgeving werd er harder gelopen dan anders en kwamen de kinderen met een gezonde rode kleur over de finish.Na afloop kreeg iedereen nog een welverdiend glaasje drinken bij de zusters. Enigszins moe maar zeer voldaan gingen ze daarna weer terug naar de klas. Met een verse dosis energie weer klaar om meer lesstof op te nemen. Klik hier voor het filmpje wat het Keldonks Journaal gemaakt heeft van deze Marathon Kids.

Marathon Kids is een initiatief van Kids Run Free.De in Engeland wonende oud-Erpse Martine Verweij is mede-oprichtster van Kids Run Free. Een initiatief om kinderen deel te laten nemen aan hardloopevenementen en om ze te inspireren om meer te gaan rennen. En waar kan dat beter dan op scholen? Daarvoor ontwikkelde ze het programma Marathon Kids. Marathon Kids draait om het actief krijgen van kinderen tijdens de schooldag. Het is een ideale manier om de aanbevolen 30 minuten dagelijkse fysieke activiteit te krijgen. Elke kind zal door het hardlopen gezonder, gelukkiger en zelfverzekerder worden.Op dit moment doen er meer dan 300 scholen in het Verenigd Koninkrijk mee, en eentje van daarbuiten: onze Antoniusschool. Meer dan 122.000 kinderen nemen deel aan het programma Marathon Kids.